I nästan alla renoveringsprojekt kan det vara guld värt att ta in en hantverkare. En hantverkare är en person som har både utbildning och behörighet och som kan hjälpa dig med allt från badrumsrenoveringar till köksrenovering, fasadrenovering och mycket mer. Det är dock inte ovanligt att man drar sig för att anlita någon, just eftersom det kostar mer än att göra det på egen hand. Med hjälp av ROT-avdraget kan du som privatperson sänka dina kostnader och få en renovering som känner mer prisvärd.

Vad är ROT-avdrag?

ROT-avdrag är ett skatteavdrag som tilldelas privatpersoner i Sverige. Avdraget kommer från Skatteverket och ligger på 50.000 kronor per år och per person. För att få nyttja avdraget gäller det att man uppfyller villkoren, t.ex. att man ska vara minst 18 år och betala skatt i Sverige. Man behöver även se till att arbetet/renoveringen utförs i en bostad som man själv äger.

Hur mycket avdrag ger ROT?

Med ROT-avdraget kan du sänka dina kostnader med 30 % när du anlitar en hantverkare. Avdraget gäller dock endast för arbetskostnader och ej för material. Det är byggfirman eller hantverkaren du anlitar som hjälper dig med ansökan om avdrag.