Funderar du på att renovera huset? Innan du inleder ett nytt projekt är det vettigt att göra en ungefärlig prisuppskattning. Här kommer en titt på kostnaden för några vanliga renoveringsåtgärder.

Renovera badrummet

Badrummet är ett av de mest populära renoveringsobjekten. Mycket beror på att ett nytt och fräscht badrum gör stor skillnad och brukar vara väl värt investeringen. Att helrenovera badrummet kostar omkring 150 000 kr. Rummets storlek och valet av badrumsinredning har stor betydelse för vad den exakta kostnaden hamnar på. Exemplet gäller ett kaklat badrum på ca 10 kvm.

Byta fönster och ytterdörrar

En enkel typ av renovering som ändå kan ge stor effekt är att byta ut gamla fönster eller dörrar. Exakt vad prislappen blir beror på antalet som ska bytas ut och vad det är för skick på huset. För ett typiskt svenskt hus med 10 fönster och 2 dörrar får du räkna med omkring 200 000 kr. Bästa sättet att undvika dyr renovering av fasad, dörrar och fönster är bra fastighetsförvaltning för långsiktigt underhåll av byggnaden. I så fall åtgärdas mindre problem och chansen finns att undvika en kostsam framtida renovering.

Renovera kök

Köksrenovering erbjuds i många olika prisklasser. Du kan sänka kostnaden genom att göra delar av arbetet själv, samt välja billigare vitvaror och inredning. För ett kök i mellanklassen och med ny inredning är en ungefärlig uppskattning 250 000 kr. I en BRF eller hos ett företag kan flera kök behöva renoveras och då stiger kostnaden. Ofta är det mer lämpligt att istället investera i bättre fastighetsförvaltning och undvika att kök och andra gemensamma utrymmen förfaller.

Lägga om tak

Taket måste renoveras om det börjar ha brister, annars riskerar huset att ta in vatten. Priset beror på vilken typ av tak som ska bytas ut och vilket nytt material som väljs. Ett tak med tegelpannor på ca 130 kvm kan kosta omkring 160 000 kr. De som arbetar inom fastighetsförvaltning har ofta bra koll på taket i fastigheter. Ett tips är att rådfråga en kunnig fastighetsförvaltare med lång erfarenhet.

För att summera stiger prislappen snabbt för den som börjar ägna sig åt omfattande husrenovering. Att totalrenovera ett större hus blir snabbt ett projekt i miljonklassen. Som husägare bör du tänka långsiktigt, likt de som ägnar sig åt professionell fastighetsförvaltning. Du får väga din investering mot vilken skillnad den gör för huset och mot hur lång livstid den har.