Att vilja renovera sin bostad på egen hand är inget nytt och för den som har kunskap och förståelse är det ett mycket prisvärt alternativ mot att anlita en hantverkare. Inför en renovering är det mycket som måste planeras för att arbetet ska gå så smidigt som möjligt. Här måste du skriva upp vad det är som ska utföras, hur mycket renoveringen får kosta och var du ska köpa in ditt material. Du kommer också att behöva skriva upp vilka arbetsmoment du planerar att utföra själv och när du tänker ta in en professionell hantverkare.

Har du tänkt utesluta hantverkare helt och hållet? Då är det dags att tänka om – åtminstone om du vill göra en större och mer omfattande renovering. Det finns nämligen ett flertal olika uppgifter och arbeten som du inte får utföra själv, utan där en certifierad och behörig person behöver komma in i bilden.

Då krävs en hantverkare

Har du surfat in på byggmagasin på nätet och hittat den perfekta planeringslistan? Härligt! Då har du åtminstone kommit en bra bit på vägen, men visste du att det inte är alla renoveringsarbeten som du får utföra själv? Här listar vi i vilka situationer en hantverkare krävs.

  • Du vill dra nya elledningar eller bli av med gamla.
  • Du vill installera vitvaror som diskmaskin eller tvättmaskin.
  • Du vill ändra vatten- och avloppsledningar.
  • Du vill dra nya vatten- och avloppsledningar.
  • Installation av värmepump, golvvärme, solceller.

Vad får man göra själv?

Det finns dock fortfarande många moment som du får utföra själv. Du får t.ex. lägga nya golv, renovera fasaden, måla eller tapetsera om, byta kakel i kök och badrum, byta toalettstol och badkar (förutsatt att du inte vill ändra avlopps-/vattenledningar), montera ny inredning i kök och badrum, måla om dörrar och snickerier, byta fönster, byta dörrar och mycket mer. Tack vare denna möjlighet är det många som väljer att kombinera egenarbete med hantverkare, för att på så sätt sänka sina kostnader.

Orsaken till varför du behöver anlita en hantverkare när det kommer till el och VVS är helt enkelt på grund av säkerheten. En feldragen elledning kan leda till allvarliga skador på hus och boende och har du utfört arbetet själv är risken mycket stor att din försäkring inte kommer täcka upp för detta.