Många sommarstugor har en väldigt enkel standard. Om din sommarstuga tillhör de som har enkelt dass, så får du några tips här nedan på hur du kan göra toalettbesöken lite mer bekväma och lyxigare. Med en bättre toalettlösning kan din sommarstuga dessutom öka drastiskt i värde.

Toalettlösningar för sommarstugan

Den dyraste, bekvämaste och mest moderna toalettlösningen för sommarstugor är vattentoaletten. En vattentoalett (WC) är dock beroende av ett avlopp och för många är det ett enskilt avlopp som gäller då kommunens avloppsnät bara finns i och i närheten av städerna. Då sommarstugor kan ligga en väldigt bra bit ifrån en stad eller ort, är enskilda avlopp det som gäller för de flesta sommarstugeägare. Dock är det dyrt att anlägga enskilda avlopp. Den som har råd kan dock glädjas åt att det blir en stor värdeökning på sommarstugan att anlägga ett enskilt avlopp och installera en WC.

För den som inte har råd med enskilda avlopp och WC, finns andra och betydligt billigare alternativ. Om man inte är helt missnöjd med ett dass, men samtidigt vill ha ett lite bekvämare alternativ, kan mulltoaletten vara en lösning. Mulltoaletten fungerar på samma sätt som ett dass, men den kan installeras inomhus. Man behöver därför inte gå ut till ett kallt och dragigt dass i ur och skur, dag som natt, för att göra sina behov. Istället kan man installera mulltoaletten i ett avskilt rum inne i stugan. Ett annat billigt alternativ är att köpa en Porta Potti. Den kan placeras var som helst inomhus och är väldigt bekväm och smidig. Den som har lite mer pengar att röra sig med kan istället fundera över om en förbränningstoalett kan vara ett alternativ. Då slipper man hantera avfallet, vilket de andra alternativen kräver, dock är den beroende av el, vilket inte alla sommarstugor har.