Det finns flera tillfällen där du kan vara i behov av en riktigt bra hantverkare. Det kan t.ex. handla om att du vill bygga nytt, göra en ombyggnation eller renovera i bostaden, men det kan också handla om att något har gått sönder, t.ex. din diskmaskin eller toalett. En hantverkare är en professionell person som har utbildning och behörighet som krävs för att utföra arbetet på ett fackmannamässigt sätt. Det säkerställer att arbetet blir korrekt utfört och att du som kund blir nöjd.

Men är det alltid så? Nej, faktiskt inte och tyvärr finns det många hantverkare där ute som inte håller måttet. Innan du anlitar är det således viktigt att du vet vad du ska ha koll på och vad du ska titta efter. Här nedan har vi listat fyra viktiga punkter, men rekommenderar att du besöker Hallå konsument för att lära dig mer.

  • Den hantverkare du anlitar ska kunna visa upp goda referenser från tidigare arbeten av liknande eller samma slag, inneha försäkringar och betala F-skatt.
  • En hantverkare ska alltid kunna erbjuda dig ett skriftligt avtal. I avtalet ska priset stå angivet, arbetsuppgifterna och när hela projektet ska vara klart. Båda ska signera.
  • Ett fast pris som angetts på offert eller avtal får inte överstigas. Har hantverkaren valt ett rörligt pris får detta överstigas med maximalt 15 %.
  • Hos Skatteverket eller Kronofogden kan du kontrollera så att hantverkaren inte har några skulder. Risken är annars stor att hantverkaren går i konkurs innan arbetet hos dig är klart.