Är det dags att renovera i din bostad? Härligt! Då står du inför ett projekt som är tidskrävande, men också väldigt roligt. Att renovera på egen hand är idag fullt möjligt och ett alternativ som många föredrar framför att anlita en byggfirma. Visserligen är en byggfirma enklare att ta hjälp av, eftersom du bara kan luta dig tillbaka, men det är något visst med vetskapen om att man skapat sina drömmars hem med egna händer.

För att din renovering ska gå så smidigt och bekymmersfritt som möjligt är planeringen mycket viktig. Planeringen är dessutom det allra första steg som du ska ta, innan du börjar plocka fram verktyg eller slå ner kakel. En planeringslista bör vara så detaljerad som möjligt och innehålla renoveringens alla olika delar. Det kan kännas som ett onödigt merjobb, men utan planering är det lätt att tappa bort sig, glömma moment eller utföra renoveringsmoment i fel ordning. Det är inte kul att behöva riva upp det helt nya golvet för att du glömde lägga in golvvärmen, eller hur?

Planeringslista för renovering – detta ska den innehålla

Oavsett om du renoverar ensam eller tillsammans med andra familjemedlemmar är en planeringslista mycket viktig. Här nedan kan du läsa om vilka punkter som du absolut inte får missa.

  • Börja med att skriva upp alla arbetsmoment som renoveringen ska inkludera. Det kan vara allt från nya golv i vardagsrummet och nya snickerier till total köksrenovering med byte av luckor, tak, dragning av ny el och nya avloppsrör.
  • Sätt ett datum för när renoveringen ska vara klar. Tänk realistiskt och se till att vardagsbestyr också hinns med.
  • Är ni flera som ska renovera bostaden tillsammans? Dela då upp arbetsmomenten sinsemellan och skriv upp i vilken ordning de ska utföras. Här rekommenderar vi att även skriva ett datum eller en tid för när varje moment ska vara klart. Annars finns det risk för att ni behöver vänta in varandra hela tiden.
  • Skriv upp vilka moment som du kan utföra på egen hand och när du behöver hjälp av proffs. Utgå från din egen kunskap och erfarenhet och ta inte på dig uppgifter som du är tveksam till att du klarar av. Det är bättre att anlita en hantverkare om du känner dig osäker, så att arbetet blir ordentligt och fackmannamässigt utfört.
  • Ska ni göra en större renovering där ni vill dra ny el eller förändra vatten och avloppsledningar behöver ni anlita en hantverkare. Se till att ni jämför offerter innan för att hitta den som är mest prisvärd.
  • En planeringslista är inte komplett utan en budget. I budgeten ska du räkna med precis allt från material till verktyg, anlitande av hantverkare, eventuella kostnader för misstag, skruvar, spikar och mer därtill.